15:00

KSF Srbija Malmö

Referat: AIF Barrikaden - KSF Srbija Malmö

Startelvan: Mikael – Gustav, Alex , Martin N, Adam – Vasilis, Johan E, Alfons, Maksym – Jimmy, Joel J

Avbytare var Majed som spelade knappa sista 38 som höger yttermittfältare, Osama som spelade sista 35 som innermittfältare, Hkmat som spelade sista 35 som anfallare, Danne som kom in som anfallare 23 min från slutet men efter 10 min gick ner som vänsterback när Alex blivit utvisad och slutligen Christian som spelade sista 23 som vänster yttermittfältare.

Med den på papperet bästa truppen i år – frågan är om vi i klubbens historia haft en bättre bänk – borde ett reservbetonat Srbija vara en ganska lätt match men inledningsvis fick vi inte igång något spel alls. Det dröjde flera minuter innan vi ens hade något organiserat anfall och när vi efter cirka en kvart kom igång en aning bättre och åtminstone fick igång lite spel på deras planhalva var vi ganska fantasilösa och framför allt väldigt slarviga i vårt passningsspel. En riktigt klar målchans fick vi dock till mitt i eländet. I den 23:e min kom Vasilis loss på kanten, gick ner till kortlinjen och slog ett fint inlägg mot hela 3 framstörtande Barrikadenspelare men den första missade märkligt nog bollen han bara hade behövt få en tånagel på för att den skulle resultera i ett ledningsmål, så också den andre medan den tredje som hade lite sämre vinkel men ändå ett bra läge sköt utanför.

Även om Srbija var något bättre offensivt än åtminstone referenten räknat med var inte heller deras spel mycket att yvas över vilket innebar att första dryga halvtimmen av matchen vore ett riktigt sömnpiller om inte nervositeten över vart detta skulle barka effektivt tog bort all sömnighet.

Srbija verkade trots ett lågt tempo i matchen tröttna redan efter en halvtimme och istället för att då stanna hemma och stärka defensiven kändes det som att man gjorde tvärtom. Från att tidigare haft väldigt mycket folk som väntade in oss när vi anföll var det nu plötsligt inte alls så utan ytorna blev helt plötsligt oceanlika även långt ner på deras planhalva.

Efter en misslyckad offsidefälla från Srbijas sida (kommunikationen var lindrigt uttryckt sällan speciellt bra i deras försvar) i den 37:e min hamnade vi i ett läge med två spelare mot den ensamme kille som upphävt offsiden men våra två lyckades därefter i nästa moment själva med konststycket att fixa till en offside vilket var riktigt slarvigt. Minuten efteråt fick vi i alla fall det ledningsmål som verkligen skulle visa sig förlösande när Vasilis efter passning från Johan E lobbade bollen över en långt ute stående och därför helt chanslös målvakt.

Minuten efter detta hade de ett mäktigt långskott från 30-35 meter (?) som nästan såg ut att slinka in precis under ribban men vår suveräne målvakt (0,54 insläppta/match i A-lagsserien i år) lyckades boxa den till en av Srbijas 6 hörnor i första halvlek. Även om det inte hände så mycket efter detta i första halvlek kändes det nu som att vi fått tillbaka det självförtroende som hotade att rinna iväg i den knackiga inledningen av matchen.

I andra halvlek lossnade vårt spel och vi skapade drivor av chanser som vi dock länge med största noggrannhet missade. Srbijas försvarsspel hade nu helt havererat och vi kom ständigt 2 mot 1, 3 mot 1 eller ibland t.o.m. 2 mot 0 (sedan de missat försök att ställa offside) när vi anföll. Hur vi så länge lyckades undvika att göra 2-0 och därmed punktera matchen är en gåta. Av 5 jättelägen från mycket nära håll sköts två över, två rakt på målvakten (vid det ena tillfället var det närmast en prestation att lyckas träffa honom) och ett i stolpen.

Vi hade nu ett så pass bastant grepp om händelserna att inte ens den utvisning Alex drabbades av i den 78:e min efter två gula kort kändes som något stort hot mot segern. Srbija hade sedan länge slutat skapa minsta farlighet. Precis som i första halvlek sköt man en massa från långt håll men dessa skott var bedrövligt riktade och fullständigt ofarliga.

Det visade sig också mycket riktigt bli så att vi även med en man kort var de som skapade målchanserna och sedan Hkmat som var den som tidigare sköt i stolpen också träffat ribban när han i friläge lobbade över målvakten i den 80:e min gjorde samma Hkmat 2-0 i den 85:e min. Sedan vi åter kommit 3 mot 1 med Christian som bollförare på vänsterkanten valde han trots ett eget fint avslutsläge att passa Hkmat som hade ett än bättre läge och han gjorde alltså inget misstag. Efter detta förmådde Srbija trots sitt numerära övertag och trots att man nu givetvis försökte satsa de krafter man hade kvar helt på offensiven få till något som ens avlägset liknade en målchans.

Totalt sett var segern otroligt välmotiverad och även med ganska många grova missar ändå borde vi gjort ytterligare 3-4 mål. Efter den usla inledningen gjorde vi spelmässigt en bra insats mot ett i och för sig ganska klent motstånd även om alltså avslutningarna lämnade en hel del övrigt att önska.

Några saker värda att notera: 1. Försvaret var i princip prickfritt och spelade väldigt lugnt under hela matchen. 2. Matchen innehöll som framgår nedan 14 hörnor men inte en enda av dem ledde till någon farlighet. 3. Johan E som var den enda icke försvarsspelaren som spelade hela matchen sprang minst lika mycket som någon annan (därmed inte alls sagt att avbytarna sprang lite) ända in i den 91:a och sista minuten och gjorde en fantastisk match. 4. Det är påfallande hur vi anpassar oss efter våra motståndares tempo. När vi möter bättre lag som t.ex. Korpen förra veckan blir tempot genomgående högt uppskruvat medan vårt tempo i princip blir sämre ju längre ner motståndarna ligger i tabellen.

Statistik: Hörnor 6-8 Avslut på mål: 6 (inkl. en stolpe och en ribba)-2 Avslut utanför: 3-10